Cottesloe Residence

A reinterpretation of the humble beach shack, this design makes various contextual references to its location and showcases a contemporary representation of the materials, textiles and architectural features.

The home consists of two individual buildings representing private and public realms linked by a 15 meter gallery and a central courtyard. The living area is a grand volume with expansive glazing onlooking the suburbs famous Norfolk Pines. It has a high angular floating roof form with timber lined ceilings complimented by the use of bronze glazing which reduces glare and produces a soft internal light tone. The sleeping house is a wrapped in a bronze external screen which conceals a number of the windows.

Being the private quarters the screens are intended to create privacy whilst permitting ventilation and a soft filtered light within the interior. The materials used are consistent throughout the house. The use of off white concrete, travertine, limestone, natural oak timbers, bronze metalwork and soft white matt painted timber lining combining to produce a soft, natural, coastal palette.

  • Weststyle HIA 2016 Winner - WA Innovation in Housing Project of the Year
  • Weststyle HIA 2016 Winner - WA Bathroom Design of the Year
  • Weststyle HIA 2016 Finalist - Perth Residential Building Designer of the Year
  • Weststyle HIA 2016 Finalist - Perth Custom Built Home $1,200,001 - $1,600,000